Vanwege de drukte in de productie kunnen de vermelden levertijden afwijken. Onze excuses voor het ongemak.
  • Vraag bij ons online je offerte aan, vrijblijvend en snel
  • Beste prijs gegarandeerd
  • Gratis verzending vanaf 200.- anders 12.50
  • Veel producten direct uit voorraad
  • De hoogste kwaliteit RVS
  • Direct af fabriek
  • Alle soorten maatwerk mogelijk
  • 12 maanden garantie

Specialist aan het woord

Hier is onze specialist Henk aan het woord. Lees hier over zijn ervaringen met afzuiginstallaties.

Afzuigkappen zijn er voor elk bedrijf op maat gemaakt. Het schuine model en doosmodel wandafzuigkap worden het meest gebruikt in keukens. Het schuine model kan worden voorzien van een ingebouwde afzuigmotor. Bijvoorbeeld bij een bak/braadopstelling van 280 cm kan een afzuigkap van 300 cm met ingebouwde motor worden gebruikt. Modellen met een ingebouwde motor hebben wel hun restricties. Het kanaalwerk kan niet te lang zijn of met teveel bochten. De afzuigmotor moet dan namelijk in het midden van het kanaalwerk worden geplaatst. Vooral bochten leveren veel weerstand op waardoor de ingebouwde afzuigmotor niet meer de gewenste afzuigcapaciteit kan behalen. In dit soort situaties is een afzuigmotor in box de beste oplossing. Deze afzuigmotor kan tussen het kanaalwerk worden gemonteerd. Dit zodat de motor niet alleen lucht omhoog perst, maar ook afzuigt. Hierdoor ontstaat er minder drukverlies.

Is een grotere afzuigkap nodig, bijvoorbeeld van 6000 mm breed, dan worden er een 2-tal kappen van 3000mm naast elkaar geplaatst. Deze afzuigkappen worden apart aangesloten en gekoppeld aan één afzuigmotor. Voor een goede verdeling van de capaciteit wordt er gebruik gemaakt van regelkleppen.

Vanuit de regelgeving dient de uitblaas (uitstroomkap) ca. 2 meter boven het hoogste punt in een straal van ca. 20 meter (e.e.a. afhankelijk van de plaatselijke eisen) te worden gemonteerd. Soms zijn er situaties waar dit niet mogelijk is, denk bijvoorbeeld aan een appartementencomplex van 12 verdiepingen waar zowel uit- als inpandig geen aanleg van kanaalwerk mogelijk is. Hiervoor leveren wij dan weer geurfilterkasten, welke de lucht grotendeels ontdoen van vetdelen en geur. De schone lucht wordt door een opening in de gevel dan ook weer uitgeblazen. Deze installaties dienen wel periodiek onderhouden te worden, en worden voorzien van nieuwe zakkenfilters en koolstofpatronen.

Bij een vrije opstelling of eilandopstelling kunnen de eilandafzuigkappen gebruikt worden, hier wordt altijd gewerkt met een separate afzuigmotor in box. Buiten het feit dat het kanaalwerk de juiste diameter moet hebben i.v.m. weerstand, is één van de belangrijkste punten dat er ook voldoende luchttoevoer moet zijn. Simpel: “wat men eruit wil halen moet ook weer toegevoegd worden.”

Als de afzuigcapaciteit hoger is dan 30 keer de inhoud van de keuken of als er beperkte luchttoevoermogelijkheden zijn, adviseren wij de inductieafzuigkappen. Bij dit model Afzuigkap worden niet alleen de bak/braadluchten afgevoerd, maar wordt tevens een percentage van de onttrokken lucht weer mechanisch in de afzuigkap toegevoerd. Hierdoor ontstaat er minder onderdruk. Een voordeel van dit soort afzuigkappen, is natuurlijk dat het verplaatsingsprobleem van de lucht (tocht) minder wordt en dat er minder warmte (energie= geld) wordt onttrokken aan de ruimte.

Meer weten? Neem contact met ons op en krijg specifiek antwoord van één van onze specialisten op uw vraag.

085 - 043 66 00